7. okt, 2021

Övning

Tack Gun Sundberg, för dina trevliga övningstips.
Jag lovade att skriva lite kring vad vi fick lära oss på samarbete och lydnadskursen. Lite tips att träna på för den som vill.
Grunden är att om du vill få bort ett beteende vad vill du att hunden ska göra istället. Så det är det du tränar på. Positiv inlärning. Ordförståelse är viktigt, så de inte bara ser ditt beteende och listar ut vad du vill.
OBS! Det som jag lärde mig är ju det som tränaren lärde ut, det finns säkert en uppsjö med andra tekniker att använda. Jag har heller inte lagt någon åsikt i kring vad som är rätt och fel eftersom jag anser att rätt och fel beror på situation och personlighet hos hunden. Så ta detta som tips för den som vill och önskar

  1. Jag ville få bort ett beteende hos min hund. Hon gör utfall mot människor vi möter och hon gör utfall om hon inte får hälsa på alla hundar hon möter. Så jag ska då ersätta det beteendet med något annat jag vill att hon ska göra.
Blockeringsövning:
Träna på att vid promenader gå åt sidan och be hunden sitta, du själv står med ryggen mot gatan/promenadvägen. (Blockeringsövning) när hunden snällt sitter och ni har ögonkontakt ge belöning och beröm. Öva alltid på detta flera gånger under en promenad när det inte är folk eller hundmöten. (störning) man får nöta in detta utan störningar så när det är en störning (hundmöte eller människomöte) så är det inget konstigt att jag bett henne sitta och vara still tills jag släpper henne.
Inkallning/Återkallning
Träna hemma först utan störningar. Bestäm vilket ord du alltid kommer använda (Kom, Hit etc). Bestäm också vad du vill att hon/han ska göra när du sagt det och hunden kommer. Ska den sitta bredvid dig eller framför dig. Belöna med riktigt gott godis varje gång den lyckas. Gå tillbaka om den inte gör rätt och belöna inte ansträngningen. Backa gärna lite när du ser hunden komma och se till att den ser att du har godis. Den ska alltid sitta så den inte bara tar godiset och sticker igen. Öka störningsmomenten (människor, ljud, hundar etc) eftersom så det blir svårare och svårare. Men öva inte direkt med löst koppel. Jag övar på promenader , jag låter henne få fritt koppel och säger STOPP, KOM lite nu och då på promenader och belönar glatt när hon kommer och sätter sig bredvid mig.
STOPP och STANNA
Öva hemma först, så det inte finns några störningar och hon klarar ordförståelsen (du kan se om det är ordet de förstår eller ditt beteende genom att vända ryggen till och ge kommando, lyder de med ryggen till så finns ordförståelsen annars har de bara tolkat ditt beteende och röstläge) Öva detta med SITT så ser du om de förstår ordet eller bara ditt beteende

SITT och STANNA
Träna först upp ordförståelsen genom att öva hemma och belöna. In och ut genom dörrar så han /hon ska sitta och stanna kvar. Eller växla rum och hon/han ska sitta och stanna kvar. Ta korta avstånd i början och öka succesivt avståndet.
SAMARBETSÖVNINGAR
Öva dragkamp med leksak. Vitsen är att leka tillsammans men också att samarbeta så hunden släpper på kommande (LOSS lr SLÄPP (min släpper på Tack ). Belöna och fortsätt lek dragkamp. Det ska vara kul att hänga med matte eller husse.
Kombinera denna övning och använd den som störningsmoment till STOPP och STANNA samt SITT.
Då säger du först SITT, belöna. STANNA och kastar samtidigt iväg leksaken till sidan och hunden ska stanna kvar. Hunden ska stanna kvar och du ska hämta upp leksaken eller såga varsågod och låta han/hon ta den och komma tillbaka. (KOM)
Hjälpa till och hålla i tuggben, hunden uppskattar hjälpen och slipper hålla i och slita med tassarna. Ni övar samarbete och tillit.
GÅ FOT/FINT
En övning som är svår med våra små korta vovvar. De får hoppa på bakbenen och vi får gå på knäna. Grunden är att bestäm ett ord du alltid använder när du vill att han /hon ska gå fint eller fot. Ha kort koppel och visa var du vill att han/hon ska vara. Belöna konstant när den går korrekt.(personligen störs jag inte av att hon går som hon vill så jag övar mer på inkallning och sitt samt blockering)
Godis vid träning ska vara extra gott och man ska öva korta stunder och alltid på ett roligt sätt. Det ska vara kul att hänga med matte eller husse. Vi ska vara det bästa som finns så allt i form av störningar blir mindre intressant.
Vi lärde oss mer men det blir så mycket att skriva

Perfekt att öva vid regniga dagar inomhus och tänk på att belöningen ska vara extremt små bitar annars blir de mätta och trötta. de kan också få ont i magen om de får för mycket mat/godis. Exempelvis ska en köttbulle kunna delas i 8-10 mindre bitar då är det lagom storlek.
Vi får fortsätta träna livet ut om vi vill att det ska hålla och de älskar ju att lära sig saker så det blir roligare promenader. Hoppas det finns några tips ni kan använda och jag tar också gärna emot fler tips som jag kan öva på